Selecteer een pagina

Het projectiescherm van je thuisbioscoop kiezen 16:9 of 2:35:1.

De juiste afmeting voor het projectiescherm van je thuisbioscoop kiezen is niet lastig als je de juiste vragen beantwoord.

Wat kijk je het meest?

Eigenlijk moet je je eerst afvragen. Wat kijk je  het meest? Welke content? Films of Series?, De achterliggende reden van deze vraag is, in welk beeldformaat is hetgeen je wil kijken geproduceerd.

Welke beeldformaten zijn er dan?

afmetingen projectiescherm thuisbioscoop

Series en televisieprogramma’s zijn  tegenwoordig meestal 16:9

Films worden meestal breder aangeleverd bijvoorbeeld 2.39:1 en Televisieprogramma’s en/of series. 16:9

Aspect ratio of wel beeldverhouding betekent niets anders dan de verhouding van het scherm. Bij een verhouding van 2.39:1 is de breedte 239 centimeter breed is de hoogte 100 cm

Kijk je het meest televisieprogramma’s en series dan kun je beter kiezen voor een schermformaat van 16:9, dat betekend dat als de breedte van je scherm 160 cm is dat de hoogte 90 cm. is. Je kunt de gewenste breedte delen door 1,6 en vermenigvuldigen met ,9 om de hoogte van je optimale scherm te krijgen. Stel je muur is 2 meter breed en je kiest voor 16:9 dan deel je 200 cm door 16 (12,5) en die vermenigvuldig je met 9 dan kom je op een hoogte van 112,5 cm (op tekening hieronder is het afgerond op hele centimeters naar 113 cm)

Wat betekenen die andere verhoudingen dan voor de hoogte als de breedte 200 cm is?

afmeting projectiescherm kiezen

afmeting projectiescherm kiezen

Zwarte balk boven & onder of links en rechts

Zwarte balken boven en onder of links en rechts je ontkomt er niet aan. Je zult een keuzen moeten maken. Als je meestal Films kijkt en kiest voor een scherm met de verhouding van 2.39:1, dan heb je als je een televisie serie of documentaire kijkt rechts en links geen vulling van je scherm. Als je kiest voor een scherm met de verhouding 16:9, dan heb je bij het kijken naar een film met de verhouding 2.39:1 boven en onder een zwarte balk of eigenlijk geen beeld/ content.

16-9 of 2.39-1

16-9 of 2.39-1

We hebben natuurlijk wel mooie oplossingen om dit  op te lossen bijvoorbeeld schermen met “masking”.

Wil je meer info kom gewoon eens langs dan leggen we alles uit! de koffie staat klaar.