Selecteer een pagina

Dolby atmos

Wat is Dolby Atmos?

Dolby heeft een aantal hele mooie trailers gemaakt waarin je het kunt ervaren. Ervaar de “Horizon” trailer

Dolby Atmos  thuis in uw nieuwe eigen thuisbioscoop ervaren?. Neem eens vrijblijvend contact op met Morecinemas. 

TIP> Op de website van Dolby kunt u een lijst vinden van de films die o.a. in Dolby Atmos en of Dolby Vision uitgebracht zijn

Wat is Dolby Atmos?

 

Het logo

Dolby Atmos is de naam van een specifiek surround sound-systeem, aangekondigd door Dolby Laboratories in april 2012. De eerste film met deze geluidstechniek was de animatiefilm Brave van Pixar.

Geschiedenis

De eerste installatie van het systeem was in het Dolby Theatre te Hollywood in Californië.  Geïnstalleerd en geprepareerd voor de première van de film Brave in juni 2012. In het beginjaar waren er enkele, beperkte filmreleases met een wereldwijde verspreiding van 25 installaties. In 2013 is dit aantal gegroeid naar ruim 300 locaties.

Technologie

Met de Dolby Atmos-technologie is het mogelijk om een onbeperkt aantal geluidssporen aan bioscopen te leveren, zodat het geluid dynamisch kan worden ingezet door de beschikbare geluidsinstallatie en mogelijkheden van het gebouw. Door middel van een speciale dubbing mixer (met een uitgebouwde versie van de branchegespecificeerde Pro Tools geluidssoftware) om een specifieke locatie in de bioscoopzaal toe te wijzen, wordt het geluid als driedimensionaal effect ingezet. Sfeermuziek en -geluiden worden nog wel van tevoren gemixt in een traditioneel formaat met meerdere kanalen. Tijdens het afspelen van de film mixt en rendeert het systeem in realtime het geluid zodat het net lijkt alsof het geluid daadwerkelijk uit een aangewezen plaats uit de zaal komt. Omdat per bioscoop de configuratie van de speakers varieert, is ieder geluidssysteem dan ook locatiespecifiek.

De eerste generatie bioscoophardware

de “Dolby Atmos Cinema Processor”, heeft 128 geluidssporen en kan worden ingezet voor maximaal 64 unieke speakers. De technologie is op dit moment alleen gemaakt voor de commerciële bioscopen. In april 2012 werd door Dolby gekeken naar de toepasbare mogelijkheden voor thuisgebruik. In plaats van geluid afspelen in het standaard 5.1- of 7.1 Surround sound dat de speakers als gegroepeerde geluidsonderdelen gebruikt, kan Dolby Atmos iedere beschikbare geluidsbox een unieke output geven gebaseerd op de locatie in de zaal. Hierdoor is het mogelijk om een volledig nieuwe set geluidskanalen te activeren, waaronder meerdere geluiden die van voren komen, scherpere surroundmogelijkheden en unieke kanalen voor de aan het plafond gemonteerde speakers. Door deze geluidsboxen kan regen of een overvliegende helikopter tot in precisie in een bioscoopzaal worden gesimuleerd.

Beperkt beschikbaar

Dolby Atmos is in de Benelux beperkt beschikbaar. In Nederland biedt Vue, het voormalige JT Bioscopen, de technologie aan in Amersfoort, Alkmaar, Eindhoven, Hilversum, Hoogeveen, Hoorn, Kerkrade en Vlaardingen. Daarnaast heeft in Gouda de bioscoop Cinema Gouda in de grote zaal eveneens Dolby Atmos. Pathé heeft sinds oktober 2015 twee  zalen in Arnhem en vanaf november 2015 ook twee in Maastricht. Sinds 16 december 2016 heeft de nieuwe Pathé bioscoop in Zwolle ook twee zalen die zijn uitgerust met Atmos. Dolby Atmos is ook te vinden bij Cinemec in Utrecht en Nijmegen. Sinds oktober 2015; ook in bioscoop Cinecity te Vlissingen, in de nieuwe zaal ccxl. Bij Kinepolis kan Dolby Atmos worden beluisterd in Breda, Den Bosch en Dordrecht en in België in Antwerpen en Brussel.

Thuisbioscopen

Tegen het einde van juni 2014 kondigde Dolby Laboratories bij alle hardwarepartners van het bedrijf aan dat het binnenkort beschikbaar wordt gesteld voor thuisbioscopen.

Na de aankondiging hebben enkele van de samenwerkingspartners aangegeven dat zij de technologie voor toekomstige audiovisuele home entertainment in gaan zetten. De producten die Dolby Atmos-instellingen krijgen variëren van hoogstaande home cinema-ontvangers en voorversterkers tot de middenklasse home theatre-pakketten van merken zoals Denon, Marantz, Onkyo, Pioneer, Yamaha en NAD. Modellen van andere, ook minder bekende fabrikanten en merken werden in de eerste helft van 2015 verwacht.

De eerste film met Dolby Atmos die op Blu-Ray is uitgebracht was Transformers: Age of Extinction. Meer titels met dit geluidsformaat kwamen tegen het eind van 2014 in de winkels verwacht. In het begin van 2015 vinden er meerdere releases op Blu-ray plaats van zowel huidige als gecatalogiseerde films.

 

Wat is nu het verschil, tussen 5.1, 7.1 9.1, Dolby Atmos, etc. Op de website van Dolby is een heel mooi overzicht te vinden van de verschillende set ups.

https://www.dolby.com/us/en/speaker-setup-guides/index.htm

Luidsprekersetups: wat de cijfers betekenen

Om thuisbioscoopopstellingen te beschrijven, gebruiken audioliefhebbers genummerde benamingen. Ga als volgt te werk om de aanduiding te lezen met “5.1” en “5.1.2”:

[5] Het eerste cijfer verwijst naar het aantal traditionele surround-luidsprekers (voor, midden en surround). Zowel Dolby Atmos® als traditionele op kanaal gebaseerde surroundsystemen gebruiken deze aanduiding.

[.1] Het volgende cijfer verwijst naar het aantal actieve subwoofers (ook wel de lagefrequentie-effecten of LFE, luidsprekers genoemd) dat u op uw receiver kunt aansluiten. Zowel Dolby Atmos als traditionele surroundsystemen gebruiken deze aanduiding.

[.2] Alleen Dolby Atmos-compatibele systemen gebruiken een derde cijfer, wat verwijst naar het aantal overhead of naar boven gerichte luidsprekers in een Dolby Atmos-opstelling.

Dolby luidspreker opstellingen

Dolby luidspreker opstellingen

Start met ons

We creëren samen met u de gewenste sfeer! Vanuit daar maken wij het ontwerp, waarbij wij u volledig ontzorgen. Eventueel samen met architecten en/of installateurs komen we tot een geweldig eindresultaat.

MoreSenz BV

Arkerpoort 4

3861 PS Nijkerk

0341-492 208
info@moresenz.nl